Jak wytwarzany jest koenzym Q10?

koenzym_300x250-5Koenzym Q10 stanowi substancję, która jest niezbędną do życia komórki i jej prawidłowego funkcjonowania. Jeden z najsilniejszych antyutleniaczy zwany również witaminą Q10 i odpowiadający za spowolnienie procesów starzenia się, produkowany jest przez organizm we własnym zakresie. Jednak wraz z wiekiem, biorąc pod uwagę produkcję tej substancji, jest jej w organizmie coraz mniej. Zdolności jego wytwarzania wraz z postępującym wiekiem maleją. Komórka natomiast ginie, gdy jego stężenie obniża się już do 50%.

Koenzym Q10 ma ogromny wpływ na zdrowie oraz zachodzące w organizmie procesy energetyczne, stąd gwałtowny, a nawet stopniowy jego spadek powoduje komplikacje na tle zdrowotnym. Energia w komórkach produkowana jest w specyficznych strukturach, jakie stanowią mitochondria. Do tego procesu niezbędny jest właśnie koenzym Q10.

Główną funkcją jaką spełnia, jest czynny udział w procesie oddychania komórki, co następuje na etapie cyklu Krebsa w łańcuchu oddechowym. Wszystkie żywe komórki posiadły umiejętność wytwarzania koenzymu Q10. W jego składzie znajdujemy aminokwasy, takie jak fenyloalanina, tyrozyna oraz metionina. W ludzkim organizmie znajdujemy koenzym Q10 określany także, jako ubichinon, w liczbie 2gram. Największe jego stężenie notuje się w wieku 19-20 lat.

Systematyczny spadek produkcji witaminy Q10 rozpoczyna się po 30 roku życia. Zaledwie 10 lat później, gdyby chcieć określić dokładną jego wartość, jaka znajduje się w ludzkim organizmie, byłoby to aż o ¾ mniej, niż w przypadku osób młodych, które nie zmagają się z jego coraz uboższą produkcją. Jego stężenie zmniejsza się jeszcze bardziej, a wydolność energetyczna organizmu zaczyna znacznie spadać, gdy pojawiają się dodatkowe okoliczności obniżające jego stężenie. Można tu mówić chociażby o stresie, rozmaitych chorobach, leczeniu farmakologicznym oraz radioterapii. Zanim zostanie wytworzony koenzym Q10, komórka potrzebuje podaży na odpowiednim poziomie, przede wszystkim witaminy B12 i innych witamin z grupy B, a także kwasu foliowego.

Choć organizm ludzki doskonale radzi sobie sam podczas wytwarzania koenzymu Q10, to jednak w starszym wieku może go pobierać wraz z pokarmem, lecz nie jest już w stanie przekształcić koenzymu zawierającego mniejszą liczbę elementów w bocznym łańcuchu, w koenzym. Brak produkcji tej substancji powoduje, że nasze komórki przestają wytwarzać energię, a to przecież ona staje się niezbędną, nie tylko do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia, ale także, by ustrzec przed zagrożeniem życia. Pojawiać się w takiej sytuacji może wiele skutków ubocznych, a właściwie konsekwencji jego braku. Zaburzone zostaje funkcjonowanie całego organizmu. Wiele z pojawiających się problemów przyczynia się do wystąpienia objawów, które mogą być mylnie interpretowane.Dla zachowania naszego zdrowia oraz zysków dla organizmu, poszukujemy skutecznych sposób na jego uzupełnienie. Tym bardziej, gdy zaczynają w nieprzyjemny sposób odbijać się na naszym codziennym funkcjonowaniu konsekwencje jego zmniejszonej produkcji.

Niestety medycyna do tej pory nie znalazła sposobu na zwiększenie jego produkcji. Jedyne co można zrobić, to postawić na odpowiednią dietę oraz suplementację. Nie mamy możliwości zainicjować produkcji, jeśli proces ten na przykład ze względu na wiek, ustał. Mamy jednak szansę zadbać o to, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, a wszystkie komórki przyczyniały się do wytwarzania niezbędnej na co dzień energii. Brak energii wytwarzanej przez komórki doprowadza nas do zmęczenia i ogólnego osłabienia. Z jedzeniem nie jesteśmy w stanie wiele go przyjąć, stąd zalecane są rozmaite suplementy diety. O jego odpowiednią ilość w organizmie winni zadbać , w szczególności sportowcy, osoby pracujące fizyczne oraz palące papierosy. W ten sposób można odsunąć w czasie procesy starzenia się organizmu, jak i uniknąć wielu nieprzyjemnych efektów ubocznych związanych z coraz mniejszymi możliwościami jego produkcji.

koenzym_650x200-7